expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Cari Artikal

Khamis, 5 September 2013

Proses buat Kuih Bahulu Tepik Untuk Jamuan Potluck Di Opis



Sempena jamuan potluck yang di adakan untuk tingkat 3 di ofis, ...kat kampung dulu biasa buat kuih bahulu masa kerja dengan akok sri jenut ...tapi dah lama tak buat, ..tergerak hati untuk cuba buat kuih bahulu .....


pengadun yang dapat dari cabutan bertuah
tahun lepas 1st nak guna

telur ayam sepuluh biji 


timbang gulaa


telur dah kembang

siap bakar 

abang ammar cuba ..terus nak bawa kat umah pengasuh..
nak bagi dgn kawan2 katanya.

jamuan potluck kat opis
Percubaan selepas lama di tinggalkan  , dapat juga bawa kuih yang di beri nama bahulu teppikk ke opis ..banyak lagi menu lain kawan-kawan bawa ...antaranya bihun goreng, pulut durian , rojak buah dan kuih muih lain lagi...

Resipi sendiri sebelum merujuk resipi dari kedai Bahulu Sri Jenut Ent


10 biji telur ayam 
380 grm gula ( perlu di kurangkan kwn opis ckp manis,+- 200grm)
sedikit perasa 
pewarna kuning secukupnya
200grm gandum ( perlu  di tambah lagi nampak mcm kurang , +-300grm )
sedikit garam..

adun telur sampai kembang dan masukkan gandum..lepas tu bakar ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFw0Pey0Xh9FusCUaru47sancuUt8V-vGzfO2wTsxW_c2JqQ8ePygXdbnbflqv4mD-c-OVzNWz7jFxnY9icwut4f8uW6QMKTizUBvzfqb7jVMkzgVdc4_q1xqV58BpxgnuvkeONXOF1i4/s1600/anon5.png