expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Khamis, 30 September 2010

Mencari Rumah Lelong


 
lelong..lelong..lelong...lelong..lelong...lelong...
Preview


Alhamdulillah selepas Ammar Iskandar di lahirkan pada 13.01.2010 bersamaan 27 Muharam 1431 rezeki kami semakin murah.....Syukur Alhamdulillah. Sekarang baru berpindah di rumah baru di Taman Lestari Putra bandar putra permai Seri kembangan yang boleh di katakan dekat dengan tempat kerja kami berdua dan berdekatan dengan pasar borong selangor,pasar raya Aeon taman equine, down town prima tropika, uptown kinrara dan gaint di taman equine serta ke putrajaya dan cyberjaya mengambil masa 10minit.......semoga rumah yang di duduki ini di limpahi keberkatan dan kebahagian bak kata pepatah RUMAHKU SYURGAKU...Amiiinnn...

Pada 25 september 2010 Alhamdulillah dapat mengadakan rumah terbuka campur house warming...
Tetamu mula datang sejak pukul 12.30hri lagi walaupun jamuan bermula dari pukul 2 ptg...
Dan tetamu terakhir pulang lebih kurang jam 9.00malam.

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA SEMUA SEDARA-MARA, KAWAN2 DAN JIRAN2 YANG SUDI HADIR MEMERIAHKAN MAJLIS KAMI...
Terima kasih dan tahniah juga kepada ummi kerana bertungkus lumus dan berjaya  menyiapkan masakan untuk di jamu kepada tetamu. Ammar dan abi bangga dengan ummi...jika ada rezeki tahun depan kita buat lagi ada berni ke ummi..tapi sayang gambar tak ingat nak ambil.
Antara menu yg dihidangkan ummi dan di bantu cik n k.cik ialah :
1. nasi minyak
2. darcha daging
3. ayam masak pedas 
4. bihun goreng
5. laksa penang
6. satey
7. jus rebina black curen.
8. jus koktel

Kronologi yang tidak di rancang.....  
Percubaan kali keDua setelah percubaan Pertama Gagal .....................

Percubaan pertama sinopsis ,
- mencari rumah utk di sewa di area LEP , kebanyakan utk di jual dlm harga 150k-180k, cari di mudah.com tengok ada rumah hrga 118k, trus call agen ..rupanya rumah utk di lelong , agen cdngkn msuk bida .. jka xbjya dipsit dpt smula..
- pergi dgn ummi, masa nie ammar kat kampung , pembida  trlalu rmai yg bida, sbb masa tu ada 3 syrikat yang mngjurkan jualan lelong , kira macm expo lelongan awam.. rumah dari 118k di bida smp 158k ..
- percubaan kali pertama gagal tapi dpt pngalaman.. 


3tahun tinggal
Percubaan Kedua

Juga tengok  iklan di mudah.com, ada rumah lelong yang baru , pergi survay waktu malam..tengok rumah penuh semak samun....hati x tertarik .. selang dua tiga hari agen sebelum nie en mohd noor  telefon bagitahu ada rumah lelong, bagi alamat , rupanya rumah yg dah pergi tgk sblm nie...  

Tergerak sekali lagi  untuk meninjau rumah tersebut  tapi kali nie pegi tgk siang hari .... keadaan rumah yang still sama penuh dengan lalang dan semak samun .Dah berapa tahun tinggal. tapi hati kali ni rasa tertarik sebab baru perasan hrga rumah yg di lelong pling murh dari  lain2 rumah... Cuba masuk bida kali nie pergi nga ummi dan ammar ...Alhamdulillah percubaan keDua berjaya ... syukur








upah bangla clear kan semak samun
Setelah berjaya dlm lelongan, pihak bank bagi msa 3 bulan / 90 hari untuk settelkan pembayaran kepada bank.. Langkah seterusnya apply loan rumah, dgn cimb dan bank islam, bank islam dulu bagi kptusn lulus ..

Setrusnya cari loyar pula untuk urusan aggrement...guna khidmat Lowyar norazian n co...rumah lelong biasa akan ada bil2 tertunggak , jadi kena jelas dulu , bagi mempercepatkan proses ...utk kwsn bndr putra permai bayar cukai pintu dan cukai tanah di menara maxxis segar di ampang , bayar bil tnb di bndar putri puchong, bayar bil syabas perlu melalui plumbing yg brdafar dgn syabas dan byar di menara mpaj ... macam cukai pintu dan tanah blh claim balik dgn bank sebab di tanggung oleh bank melelong .

 Sepatutnya sblm bida , pembida perlu check keadaan di dalam rumah , bil api , air dsbny sebab pihak bank tak tanggung , dan kos yang akan di gunakan  untuk repair rumah jika perlu ..  nasib tak elok jika tak check bil api mungkin blh tertunggak ribuan ringgit . Untuk rumahku  Alhamdulillah wlpn tak check bil api dan air takde la tinggi sangt. dan keadaan rumah tidak prlu penambahbaikan. hnya perlu basuh di sebabkan debu sahaja ..     







dalam masa setegah jam clear  lalang dan semak samun di kerjakan 


operasi membasuh rumah plak,
'din dan pesok sedang basuh lantai dan cermin
kasi berkilau kow2..tq pren'..

Sambungan Part 2
Selepas siap basuh kerja-kerja mengecat pula di jalankan di bantu oleh En Abdul Samad bin Abu Bakar . p/s sape2 mahu pembantu untuk kerja mengecat rumah dan sebagainya boleh menghubungi beliau free of casss...


warna apa plak lepas ni nak touch up..abe mad sedang berkira-kira


abe mad sedang sibuk menyiapkan kerja-kerja mengecat  


kemasan terakhir ... 


KERJASAMA DAN PERTOLONGAN DARI KAWAN-KAWAN DI UCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH...
http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png