expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, 30 Julai 2013

Tukar Belting Saga BLM



Sebelum balik kampung, hantar kereta service dulu...lagi pun dah lama enjin bunyi chiit..chiit.chiit... masa hidupkan enjin kereta.. makin lama makin kuat bunyi,...hantar kat kedai workshop & sparepart depan tapak pasar malam serdang tepi kedai kasut ....minta diaorang check dlu...pomen kat situ cakap tensioner bearing yang bunyi....lepas tu diaorang cakap lagi enjin ada leaking ..minyak dah kene timing belt...kena tukar juga takut timing belt tak tahan lama sebab kena minyak... anggaran sebut harga yang di beri seperti di bawah...

Tak jadi service kat kedai tu..sebab aku dengar dalam radio IKIM bagitahu kalau bunyi macam tu masalah belting .. aku dah test cucur air kat tali sawat macam yang di terangkan memang tak bunyi ..tapi lepas tu bunyi semula... tanya pedapat kawan pun diaorang cakap belting je...
hantar kat kedai lain bersebelahan kedai tu juga berhampiran restoren Anjung Serdang .
Pomen kat situ check memang belting je yang kena tukar. minyak enjin leaking tu sikit sangat ...takkan masuk dalam timing belt...tensioner pun susah rosak katanya  huhuhu nasib baik ... kos repair belt 70ringgit, upah 30 ringgit.. campur upah tukar plug tak silap 20 ringgit..


jenama belt
 



keadaan tali sawat yang dah crack
 service kali ni juga tukar plug  jenama TR6GP...kawan yang biasa main kat litar  cakap sesuai untuk kereta pronton enjin campro...kedai tu bagi 70 ringgit, kawan aku dah pesan harga dia dalam 50-60 ringgit jee..jadi minta diskaun dapat RM60...

tukar plug


jenis plug TR6GP


8 ulasan:

  1. bunyi chit chit chit hilang x selepas tukar timing belt...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah tak bunyi tapi bukan tukar timing belt..tukar belting je...

      Padam
  2. Dekat mana lokasi kedai keta tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. lokasi adapan tapak pasar malam serdan...tepi restoran anjun

      Padam
  3. TqBro,kalo nak tukar timing belt saga blm kira2 brpe tu ye

    BalasPadam
  4. kalau tukar fanbelt bape eh skali upah

    BalasPadam

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png