expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Khamis, 26 September 2013

Bahulu Berjem Blueberry



Hari sabtu lepas buat bahulu, kali nie letak jem pula kat dalam bahulu.... asalnya pergi jalan-jalan kat bangi...ammar request  nak makan donat big apple...tengok dalam donat ada jemm.. lepas habis ammar minta nak lagi...janji nga dia, nanti abi buat.... sampai kat rumah ammar tuntut janji...nak tak nak try buat juga...
Lepas siap masukkan gandum..letak jem dalam acuan...bakar kali pertama tak menjadi jem cair ke bawah... rupanya silap teknikk.... bakar kali ke dua baru jadi...abg ammar bagun je tidur tanya dah siap ke belum.....bila sume dah siap, masuk satu bekas untuk bekal abg ammar di rumah pengasuh, satu bekas lagi untuk kawan di opis..   atas sokongan kawan- kawan bahulu berinti akan di buka untuk tempahan .




bahulu dah naik mengembang



masukkan jem blueberry

siap untuk di hidang 


Isnin, 16 September 2013

Pertandingan Bunga Api Putrajaya


              Cuti Hari Malaysia bawa abang dan anak saudara dari kampung yang bercuti lepas habis exam upsr pergi tengok pertandingan bunga api di putrajaya .. malam nie persembahan bunga api dari negara USA selama 25 minit . Bermula tepat pukul 10.00 malam....untuk view yang jelas di cadangkan berada di lokasi hotel Pullman ..pertunjukan last pada 2 oktober ni...

5 buah negera bertanding 30 Ogos Malaysia, 31 Ogos Korea selatan, 13 sep Perancis, 14 sep China, 15 Sep USA dan last 2 Oktober UAE .  

            Kami tiba kat sana lebih kurang pukul 9 lebih...dah penuh kereta parking sekitar jalan di tepi tasik berdekatan PICC ... dah tak de harapan kalau nak parking tepi jalan ....cuba masuk parking di tingkat bawah hotel pullman nasib baik lepas....jadi tak perlu jalan jauh...naik lobi terus cari port untuk duduk sambil tunggu letupan bunga api....dapat port yang di sediakan dalam kawasan berpita sebab ada anak kecil...

di cadangkan 5 minit last.. rekodkan video sebab masa tu letupan bunga api paling meriah.....tapi malam tu kamera aku dah kehabisan bateri ..

layan selama 25 minit ...




Baju putih datuk Freddie presiden karyawan


5 minit sebelum bunga api meletup

rombongan che kiah 









video


Sabtu, 7 September 2013

Travel ke skudai Johor



Bermulalah episod kembali bergelar student...

                    Perjalanan ke skudai mengambil masa 4 jam.. di temani ummi dan ammar...sampai je terus daftar ...ummi tunggu kat kereta, lepas siap daftar telefon abe lil (kwn sekolah) yang tinggal d taman u tanya kedai makan...Abe lil bawa ke kedai nasi beriani. ... siap makan masuk dengar taklimat pula...ummi dan ammar berehat di hotel austin paradise yang di cadangkan abe lil...
                 



Sebelah malam bawa ummi dan ammar keluar makan di kawasan sekitar bersama abe lil dan che din ..lepas tu abe lil bawa jalan-jalan di sekitar bandar JB dan singgah di pasar Malam pekan rabu .. Esoknya masa nak check out..di maklumkan bil hotel telah di bayar...confirm balik dengan abe lil, dia  cakap penginapan dia belanja  selaku tuan rumah .. sebelum balik abe lil belanja makan tengahari pula ...Terima kasih di ucapkan di atas budi baik dan pertolongan yang di berikan oleh abe lil yang bujang sementara isteri berpantang di kampung...semoga di murahkan rezeki .. aminnn   

che din last jumpa masa habis sekolah 10 tahun lepas

abe lil a.k.a ajen takaful prudential



 P/s : Rundingan dan maklumat lanjut tentang  takaful prudential boleh telefon
        
        En Ab khalil  no tel 013-3356256    




Khamis, 5 September 2013

Proses buat Kuih Bahulu Tepik Untuk Jamuan Potluck Di Opis



Sempena jamuan potluck yang di adakan untuk tingkat 3 di ofis, ...kat kampung dulu biasa buat kuih bahulu masa kerja dengan akok sri jenut ...tapi dah lama tak buat, ..tergerak hati untuk cuba buat kuih bahulu .....


pengadun yang dapat dari cabutan bertuah
tahun lepas 1st nak guna

telur ayam sepuluh biji 


timbang gulaa


telur dah kembang

siap bakar 

abang ammar cuba ..terus nak bawa kat umah pengasuh..
nak bagi dgn kawan2 katanya.

jamuan potluck kat opis
Percubaan selepas lama di tinggalkan  , dapat juga bawa kuih yang di beri nama bahulu teppikk ke opis ..banyak lagi menu lain kawan-kawan bawa ...antaranya bihun goreng, pulut durian , rojak buah dan kuih muih lain lagi...

Resipi sendiri sebelum merujuk resipi dari kedai Bahulu Sri Jenut Ent


10 biji telur ayam 
380 grm gula ( perlu di kurangkan kwn opis ckp manis,+- 200grm)
sedikit perasa 
pewarna kuning secukupnya
200grm gandum ( perlu  di tambah lagi nampak mcm kurang , +-300grm )
sedikit garam..

adun telur sampai kembang dan masukkan gandum..lepas tu bakar ...

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png