expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sabtu, 25 Mei 2013

KAK SAL DALAM KENANGAN , AL FATIHAH ...



Semoga Allah mencucuri rahmat kepada roh Allahyarhamah kak salma yang kembali ke rahmatullah pada 25.05.2013 ..Al fatihah..


Dapat panggilan pagi rabu dari abah bagitahu kak sal sakit tenat , aku rancang nak balik hari jummat..sebab wife boleh cuti...tapi bila bincang blk adk beradik yang ada kat sini , nak bertolak sama-sama . jadi ambik kptusan bertolak malam tu juga..wife aku plak byar kwn dia utk ganti shif dia..2 abg aku bertolak dlu ..tunggu wife blk keje dan terus bertolak balik .. abang2 aku sampai dalam pukul 3 pagi terus ke kg sg pas rumah mak k.sal, aku lewat satu jam sampai...masa melalui jalan shot cut kg peria dah dekat nak sampai terlanggar babi hutang laa plak...bumper pecah terseret kat jalan...nak tak nak teruskan juga perjalanan...nak berhenti tengok sebab dalam hutang...huhuhu..gambar bumper..
Sampai kg sg pas, tengok k.sal agak tenat..sempat juga berbakti untuk kali terakhir..pukul 2.45 petang sabtu kak sal menghembuskan nafas yang terakhir . k.sal adalah menantu sulong keluarga kami, yang banyak mengajar aku untuk buang rasa malu bila berhadap dengan orang semasa berniaga di pasar malam...bertindak sebagai cheff utk perlbagai majlis... Semoga Allah menempatkan roh k.sal di kalangan orang2 beriman . Aminn...        




yb abe uji adun manek urai turut melawat

yb ust latif adun mengkebang


Isnin, 6 Mei 2013

PRU Ke -13 @ Seri Aman N30 & Manek Urai N41 (05-05-13)



Hari ahad, 050513 pilihan raya umum kali ke-13 telah di adakan ...pukul 8.00 pagi sehingga 5.00 petang tempoh masa pegundian .

Suasana pada hari mengundi dah rasa macam menyambut hari raya..meriah betul....pukul 9:00 pagi siap-siap untuk hantar ummi dan family ke tempat pembuangan undi di Smk Seri Aman ......mujur semuanya tempat yang sama...ummi dah kali kedua mengundi, k.ngah dan k.chik kali pertama ...tok ma & tok bah dah berkali-kali.....Mereka mengundi untuk N30 Dun Limbongan dan P28 Parlimen Pasir Puteh ....

 posing dulu sebelum mengundi

abang ammar & adik manda kat luar tunggu tok ma tok bah mengundi


Lepas semua siap mengundi, bawa family sarapan kat bandar pasir puteh.... aku pun dah tak sabar juga untuk mengundi, kali nie pilihanraya ke tiga aku mengundi termasuk masa piliharanraya kecil sblm ni.... Lepas siap makan terus bertolak balik ..


jalan jem di kg keroh

Keadaan jalan yang agak sibuk sepanjang perjalanan.....pukul 3 lebih baru sampai dan terus pergi buang undi di sek keb manek urai baru...family aku semua dah mengundi ...kali ni tok ayoh jadi wakil SPR, tu nampak hensem semacam ...sue kali pertama mengundi..aku, pokteh , pokcik, pok long dan ayoh mengundi di tempat yang sama di SkmuB.... cikla ,k.sal ,sue dan mok mengundi di sek keb manek urai lama,... kami mengundi untuk Dun Manek Urai N41 dan P31 Parlimen Kuala Krai . lepas mengundi pergi pusing tengok jambatan baru yang di janjikan pada piliharaya kecil dulu..Alhamdulillah dah siap.. 




jambatan baru manek urai




malam pengiraan undi
 Sebelah malam , temankan ayoh ammar dan pok teh ke tempat pengiraan undi di Smksyp1....ramai orang berkumpul sambil menanti  pengumuman dari SPR ...masa berkumpul dapat jumpa dengan cgu dan kawan2 yang lama tak jumpa lepas habis sekolah dulu....orang kampung pun ramai juga yang datang untuk dengar pengumuman secara langsung....Alhamdulillah Kerajaan Kelate masih Kekal di bawah kepimpinan ulamak walaupun kali nie agak lewat di umumkan secara rasmi ......Allahuakbar ...Allahuakbar..Allahuakbar..

keputusan rasmi PRU13

N41 Dun Manek Urai - Pas menang Majoriti 1,633 Abe Uji

P31 Parlimen Kuala Krai - Pas Menang Majoriti 2,043 Dr Hatta .

N30 Limbongan - Pas Menang 1,042 Ust Nazlan

P28 Parlimen Pasir Puteh - Pas Menang majoriti 1,888 Nik Mazian
bersama ust Aziz  Cg MRKK





Ahad, 5 Mei 2013

4H3M @ Pulau Langkawi Part 4

 

Hari keempat: 4/5/2013 Sabtu


Lokasi : Naik feri balik kampong
 
 
Sebelah pagi, lepas sarapan ..bawa abang ammar mandi kolam dulu...hotel dah sunyi mungkin dah ramai orang check out... mandi kolam puas-puas duluuu...hihi
 
Lepas tu siap-siap untuk chek out..lebih kurang pukul 12:00 hantar kereta dulu....  tunggu feri di jeti...Alhamdulillah kali ni kastam tak tahan.....masa feri bertolak pukul 1:00 tengahari...hati dah
tak sabar untuk balik mengundi......
 
 
 
 
 
 
 




 
 
 
 
 
Sampai kat jeti kuala perlis telefon penjaga parking untuk keluarkan kereta...dah tinggal kereta aku je kat parking...semua dah kosong..bergerak ke kampong, sebelum tu singgah beli buah kat tepi jalan....
 
 
 

Lepas tu singgah di hentian rehat Gurun untuk makan dan solat...sementara ummi siap..sempat pasang bendera di bonet kereta ambil feel balik mengundi......hihi lepas pasang bendera ...rasa lagi berkobar-kobar nak mengundi...setiap kali selisih dengan kereta  di pihak dan sokongan sama kena angkat tangan tak pun angkat lampu.......macam kenal-kenal....dah selisih 10 buah kereta angkat bendera sama ...baru selisih 1 buah dengan pihak lawan.... sampai kat Bandar machang berhenti sekali lagi untuk makan sambil tengok penyokong parti politik berarak di malam last kempen...., Alhamdullilah akhirnya kami selamat sampai di pasir putih....



4H3M @ Pulau Langkawi part 3
4H3M @ Pulau Langkawi part 2
4H3M @Pulau Langkawi Part 1

 

Sabtu, 4 Mei 2013

4H3M @ Pulau Langkawi part 3


Hari ketiga : 3/5/2013 Jumaat

Lokasi : Island Hoping & UnderWater World



Pukul 8;00 pagi dah janji siap2 dengan travel agen untuk jemput kami di hadapan hotel.... kali ni trip island hoping plak , cuaca masa tu mendung dan hujang rintik2....rupanya bukan kami je yang tunggu untuk ke island hoping, penginap hotel  kat situ pun sedang tunggu wakil agen masing2 datang ambil....lebih kurang 8:10 wakil agen tiba...orang lain sume naik van..kami je naik kereta iswara yang di pandu akak yg otai.. rupanya tempat naik bot tu bersebelahan dengan tm resort...sampai tempat berkumpul wakil agen bagi stiker untuk tampal kat baju....

tunggu nak naik bot

stiker tampal kat baju

posing duluu sebelum bertolak

bukit macam perempuan mengandung sedang tidur

parking bot
 Pengunjung tak ramai lagi masa kami sampai, sebabnya bot kami antara yang terawal sampai......pemandu bot bagi masa satu jam lepak kat situu....kene berjalan untuk sampai ke tasik dayang bunting jarak lebih kurang 500 meter ...kat situ ada tandas awam...50sen sekali masuk...



peta jarak dari pantai ke tasik dayang bunting


posing duluuu...sambil ambil nafas lepas turun tangga tinggi
Perjalanan ke tasik agak memenatkan, kene mendaki tangga dan turun tangga yang agak curam sambil pikul ammar....huhuhu...sampai je ammar minta nak naik solar boat , sekali naik Rm30 ringgit untuk setengah jam, dia bagi sekali nga jaket..pusing-pusing sekitar tasik.... kat situ kalau tak pandai berenang kene sewa jaket duluu bagi yang nak berendam.....maklum la kan air tasik dalam...

abang ammar happy dapat naik bot solar

ralik main air sampai jatuh cap

view di pelantar dari tengah tasik


Sejam masa yang di berikan telah cukup..sekejap je masa berlalu...perlu balik ke bot....sampai kat jeti dah banyak bot lain yang dah tiba...masa tunggu turn naik bot, banyak plak monyet liar datang ...rusing pla takut-takut nya datang terkam...pemandu bot cakap monyet liar tu garang kene hati-hati...makanan dalam plastic kene sembunyi tak boleh tunjuk ..

monyet liar yang terdapat di tasik dayang bunting

keadaan yang dah mula sesak dengan pengunjung yg baru samp 

bergerak ke distinasi seterusnya
Masa nak gerak ke tempat lain masih ada penumpang tak cukup, satu pasangan belum naik bot lagi..tunggu  duluu..kesian pula kalau tertinggal..Selepas semua penumpang sampai, gerak pula ke tempat burung helang berkumpul... kat situ tak lama...cuma  tengok usaha burung helang menyambar ikan.. lagi pun tempat tu je burung helang banyak berkeliaran ......
rezeki dah dapat....
Destinasi seterusnya ke pulau beras basah...kat situ pun di beri masa satu jam....masa kami sampai ramai pengunjung dah  berada di situ....cari bangku untuk rehat...mujur ada kosong.. sebab kitaorang tak bawa tikar...kat situ pun banyak monyet liar..tapi ada juga pengunjung yang berani bagi makan sambil acah-acah ... kat situ ammar ajak mandi...teman abang ammar mandi duluuu... masa mandi telefon dalam poket tak ingat nak simpan...alamatnya terendam sekali dalam air pantai.....huhuhuu.....


Selepas satu jam berada kat situ ..abang ammar pun dah dua tiga kali turun naik kat pantai mandi ...tiba la masa untuk balik ... Keseluruhan perjalanan ke island hoping pergi dan balik mengambil masa 4 jam...terus balik ke bilik...akak kereta iswara juga yang hantar...hihihi


selamat tinggal pulau beras basah...


berselera makan ayam


Pukul 3 lebih jalan-jalan cari makan pula...ada kedai McD yang terletak di hadapan hotel...ammar nak masuk kat situ , nak makan ayam katanya...lepas siap makan ...pergi ke Underwater world jap, yang terletak kat hadapan hotel...tiket masuk kami dah beli dengan agen harga Rm25/seorang, ammar tak kene tiket lagi bawah 3 tahun mengikut pandangan agen yg keluarkn tiket..hihi...kalau beli di kaunter Rm28/seorang..kanak-kanak 3-12 tahun Rm18/seorang .  



 tengok burung kakak tua

terowong aquarium

Masa abang ammar kat dalam tu..punya la suka dapat tengok ikan...berlari-lari sampai tak terkejar ..... mulut plak banyak asyik berbunyi...sampaikan ada pasangan muda ambil dukung untuk bergambar dengannya...baru diam tersipu-sipu malu...


tengok ikan

budak bersama penguin

ikan pari

pemandangan hotel landcons dari kedai

Lepas habis menjelajah kat  underwater world...kami masuk pula pusat  beli belah kat tepi underwater world untuk beli coklat dan apa yang patut......kat situ rasanya harga murah sikit dari pekan kuah......kali ni bagi kat ummi je pilih coklat kat dalam..aku tunggu kat luar sambil pangku ammar yang dah tertidur...lepas penat berlari...huhuhu



 Lepas ummi siap borong coklat...kami ke pekan kuah sekejap, tempeh tiket feri untuk balik esok.....hari pun dah semakin petang...ummi nak makan laksa penang sekali lagi...kali nie singgah try kat tepi pagar airport....nama kedai laksa power... ramai orang makan kat situu... sambil makan  sambil tengok matahari terbenam... 
  masa nak balik...keluar pelangi yang kelihatan seperti pintu gerbang...mungkin bumi langkawi ingin  mengucapkan selamat jalan kepada kami....sebab esok dah nak balik hihii



badmood baru bagun tidur
matahari semakin berlabuh menanda hari dah nak malam


          


pelangi petang



view dari hotel, depannya McD, kat belakangnya hotel Casa Fina

Sebelah malam ummi dah tak larat nak keluar...aku keluar dengan abang ammar jalan-jalan sekitar pasar malam kat cenang..tu pun sebab abg amar dok ajak keluar.......singgah dua tiga kedai yang jual baju..tengok baju banyak pla yang lawa2...Tanya abg ammar, 'nak baju tak?...dia cakap; tak nak..ummi dah beli banyak ..ammar nak jalan-jalan je....' hihihii tepati janji dia..sebab sebelum keluar..memang dia ada cakap nak jalan-jalan je..lagipun memang ummi dah borong siap2 baju utk dia dan sepupu2 ....eemmm keadaan malam ni tak berapa  ramai orang , agak sunyi mungkin sebab orang dah balik kampong untuk mengundi...lepas jalan-jalan balik bilik untuk tidur...


last posing sebelum balik ke bilik ...



bersambung ke 4H3M @ Pulau Langkawi Part 1
                          4H3M @Pulau Langkawi Part 2
                        4H3M @ Pulau Langkawi Part 4


http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png