expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Jumaat, 29 Mei 2015

Percutian Krabi 2015 @ 4 Island Day 4


4 may isnin , pukul 9.30 pagi tunggu van datang ambil untuk ke 4 island . orang dah tak ramai macam semalam...kali nie van datang ambil lambat skit..sebab kami last diorang ambil...kat dalam van semua orang tempatan...tak nampak kelibat orang dari malaysia ....kat pendaftaran ...tak de orang nak buat kwn..huhu
kali nie aku dan abg ammar je..ummi dan k,chik  tak nak. p...
kami naik long tail boat yang besar...bersama pelancong china dan tempatan...


resit trip 4 island

sesi pendaftaran dengan mr soo 
 sebelah pagi air pasang di pantai ounang, terpaksa mengarung air paras pinggang untuk ke bot....nasib baik tel masukkan siap2 dalam plastik kalis air.. .masa mula2 abg ammar buat takut kena air terpaksa la panjat tangga sambil pikul abg ammar naik boat.....huhu...

sebelah pagi air pasang 





 Pulau pertama kami singgah d pulau pha nang cave...posing dulu kat sini sambil mandi manda...ohye...sebelum boat bergerak ...pemandu pelancong mr soo beri ucapan kata2 aluan dan penerangan tentang keselamatan serta cerita setiap pulau ...mr soo agak mesra dan prihatin...

masa  kat pulau ni borak2 nga pasangan dari besut...masa tu datang nak berteduh tempat aku lepak sambil layan anaknya nak main pasir...masa jalan2 kat pulau nie ...pelancong tempatan yang naik boat skli tegur aku dalam bhsa siam....haha ...dioarg ingat aku orang siam kali..haha .....aku jawab sory from malay.....ok lepas sejam berpindah ke pulau lain pla...abg ammar dah tak takut air lepas dapat mandi ..naik tangga boat pun tak bagi orang pegang....




abg ammar panjat tangga boat

Pulau ke dua singgah pulau ta lay waek  ...pulau ni view dia paling lawa ...kat sini kami makan tengahari yang dah di sediakn...mandi duluu baru pergi makan...hihi mr soo ckp jgn rsau halal...

view pulau ta lay waek...

                                 
                                 




beratur ambil makanan 

berselera abg ammar makan ..dua kali tambah 

makan dalam bekas tapawer

pulau ke 3 , turun snorkeling hadapan chicken island ..... mula2 abg ammar turun snorkeling jgk..tapi dia panik...tak dok diam...aku suruh dia naik balik...muncung dia atas boat  merajuk....



bentuk kepala ayam belanda 




Last singgah di pulau pida , kat sini lama sikit  sebab yang last..mandi sampai puas....
masa nak balik mr soo jamu buah tembikar atas long tail boat dulu .... dalam perjalan balik orang lain dah tukar siap2 baju kering....tapi masa sampai kat pantai ounang..boat tak pergi sampai tepi...terpaksa mengarung air sekali lagi..semua basah balik  kikiki...

masa tunggu van borak2 dgn pmdu plncong dri patani yg blh ckp malay...sebab basah tut2 hantar kami balik ke hotel....sebelah malam keluar jalan2 sambil cari makan di pantai ounang ....ummi keluar dulu dengan k.chik...dioarg tunggu kami kat sana...  







Khamis, 28 Mei 2015

Percutian Krabi 2015 @ Emerald Pool , Hot Stream & Elephant Trek Day 3


3 May hari kedua di krabi , pukul 9 pagi waktu thailand , tunggu van datang ambil kami depan hotel seperti di janjikan.... hari nie perjalanan ke Emerald pool, hot stream, dan last sekali elephent trekking ....
tak lama tunggu driver van dtg ambik kami ....mujur seat depan kosong boleh duduk kat depan ...mudah skit nk snep gambar hihihi....jalan raya yang luas tanpa tol... perjalanan mengambil masa satu jam setengah dari pantai aonang ke emerald pool...



jalan raya keluar dari simpang pantai aonang menuju bandar krabi



lalu bandar krabi 



sampai je abang ammar dah tak sabar nak mandi....nak masuk ke emerald pool kene tiket ...tapi kami dah bayar siap2 dalam pakej.....untuk ke kolam kene berjalan dalam 800 meter....semua orang berjalan jadi tak terasa sangat walaupun agak jauh...kalau bawa orang tua rasanya padan mandi kat pintu mula2 masuk jee...
masa mula2 sampai tak ramai lagi orang mandi kat depan tu...masa balik baru ada orang mandi ....


abg ammar dah nk terjun

pintu gerbang




adik atiq utung tak payah berjalan

ada 100m lagi

posing duluu...

kolam hijau

adik atiq mandi sama

view emerald poll



kami makan tengahari kat sini pakej sekali ...sementara tunggu yang lain kami makan dulu...sebab dia susun 4 orang satu hidangan ....lepas makan bertolak ke Hot stream...



laluan masuk dan keluar emerald pool
sampai di hot stream driver bagi masa 15 minit saja...hot stream nie biasa je...kalau nak banding dengan sungkai , besar di sungkai lagi...hanya rendam2 kaki saje...terus balik ke van sebab orang lain pun dah nanti....menghala ke elephant trekking plak...


hot stream
kat pintu nak masuk ada kedai2 jual air and mcm2 lagi...abg ammar nk aiskrim...tanya harga budak tu sebut dalam bhsa thai..bawa keluar duit 50 bath pandai2 la ko cucur...hihihi
dapat aiskrim


Perjalanan ke elephant trekking rasa semacam jauh...tapi tak tahu sebelah mana...sebab masa nie dah tertidurr...sedar2 dah sampai ....sampai je terus dapat naik belakang gajah.....orang lain yang naik van datang sekali aku kene tunggu dulu.....sebenarnya dalam hati takut juga naik gajah...mane tahu sekali nya buat naik minyak.....tapi ingatkan abg ammar...kalau kita takut ...dia taknak naik plak..jadi terpaksa laa beranikan diri...hahaha

Ummi naik dgn chechik n adik atiq....adik atiq ok jee relakss....masa tu panas...mujur pemandu gajah tu bawa masuk ke dalam ladang getah....lepas tu u turn balikk...nasib baik tak pergi jauhh....hahaha alah balik pemandu terjun turun...suruh turun duduk atas kepala ...mula-mula tak berani tapi bila dah lama skit baru boleh turun duduak atas kepala...fuhhh....tahan nafas jgk laa...abg ammar tak nk ikut duduk atas kepala...hihihi


adik atiq relaks jee..



gajah berenang dalam kolam

posing duluu


Lepas naik gajah tunggu plak turn yang dtg dgn kami tadi naik...kat tempat menunggu anjing banyak...adik atiq duk kejar buat mcm kucing...tak larat nak kutip....ohye dalam masa tu juga abg ammar sempat bagi gajah makan pisang yang di beli 50 bath 5 biji...kat situ beli jg gambar yang diorang edit satu 150bath ... pukul 4 lebih baru bertolak balik ke hotel ...

bagi pisang tanda hargai kita tunggang dia


truk pick up



sebeleh petang ...lepak kat luar hotel sambil tunggu tuk-tuk utk ke pantai aonang beach...tunggu malam sikit pergi jln2 ke pantai sambil cari makan....

adik atiq dh penat
pusing-pusing kawasan aonang...banyak atm kawasan nie semua tepi jalan tak seperti negara kta...atm dlm kedai stesen minyak....cari kedai jual beg waterproof utk hp dan sambil tukar duit ...


mesin atm dan telefon
penat berjalan kami singgah di kedai di bambu buluh...harga dia blh tahan...mungkin sebab hampir dengan pantai.... apapun masakan memang terbaik...lepas makan berjalan balik ke hotel...ada kedai singgah lagi sampai abg ammar pun dah tak larat nak jalan....1km lebih jalan ...sampai je hotel terus tidur...nasib baik abg ammar sporting..adik atiq sebelum samapi hotel dah tertidur .....

udang galah



adik atiq dpt minum 

ikan siakap masam manis

jagung manis 

serenderr dah tak larat...

dapat ngupah air bland baru bertenaga balik

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png