expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sabtu, 4 Mei 2013

4H3M @ Pulau Langkawi part 3


Hari ketiga : 3/5/2013 Jumaat

Lokasi : Island Hoping & UnderWater World



Pukul 8;00 pagi dah janji siap2 dengan travel agen untuk jemput kami di hadapan hotel.... kali ni trip island hoping plak , cuaca masa tu mendung dan hujang rintik2....rupanya bukan kami je yang tunggu untuk ke island hoping, penginap hotel  kat situ pun sedang tunggu wakil agen masing2 datang ambil....lebih kurang 8:10 wakil agen tiba...orang lain sume naik van..kami je naik kereta iswara yang di pandu akak yg otai.. rupanya tempat naik bot tu bersebelahan dengan tm resort...sampai tempat berkumpul wakil agen bagi stiker untuk tampal kat baju....

tunggu nak naik bot

stiker tampal kat baju

posing duluu sebelum bertolak

bukit macam perempuan mengandung sedang tidur

parking bot
 Pengunjung tak ramai lagi masa kami sampai, sebabnya bot kami antara yang terawal sampai......pemandu bot bagi masa satu jam lepak kat situu....kene berjalan untuk sampai ke tasik dayang bunting jarak lebih kurang 500 meter ...kat situ ada tandas awam...50sen sekali masuk...



peta jarak dari pantai ke tasik dayang bunting


posing duluuu...sambil ambil nafas lepas turun tangga tinggi
Perjalanan ke tasik agak memenatkan, kene mendaki tangga dan turun tangga yang agak curam sambil pikul ammar....huhuhu...sampai je ammar minta nak naik solar boat , sekali naik Rm30 ringgit untuk setengah jam, dia bagi sekali nga jaket..pusing-pusing sekitar tasik.... kat situ kalau tak pandai berenang kene sewa jaket duluu bagi yang nak berendam.....maklum la kan air tasik dalam...

abang ammar happy dapat naik bot solar

ralik main air sampai jatuh cap

view di pelantar dari tengah tasik


Sejam masa yang di berikan telah cukup..sekejap je masa berlalu...perlu balik ke bot....sampai kat jeti dah banyak bot lain yang dah tiba...masa tunggu turn naik bot, banyak plak monyet liar datang ...rusing pla takut-takut nya datang terkam...pemandu bot cakap monyet liar tu garang kene hati-hati...makanan dalam plastic kene sembunyi tak boleh tunjuk ..

monyet liar yang terdapat di tasik dayang bunting

keadaan yang dah mula sesak dengan pengunjung yg baru samp 

bergerak ke distinasi seterusnya
Masa nak gerak ke tempat lain masih ada penumpang tak cukup, satu pasangan belum naik bot lagi..tunggu  duluu..kesian pula kalau tertinggal..Selepas semua penumpang sampai, gerak pula ke tempat burung helang berkumpul... kat situ tak lama...cuma  tengok usaha burung helang menyambar ikan.. lagi pun tempat tu je burung helang banyak berkeliaran ......
rezeki dah dapat....
Destinasi seterusnya ke pulau beras basah...kat situ pun di beri masa satu jam....masa kami sampai ramai pengunjung dah  berada di situ....cari bangku untuk rehat...mujur ada kosong.. sebab kitaorang tak bawa tikar...kat situ pun banyak monyet liar..tapi ada juga pengunjung yang berani bagi makan sambil acah-acah ... kat situ ammar ajak mandi...teman abang ammar mandi duluuu... masa mandi telefon dalam poket tak ingat nak simpan...alamatnya terendam sekali dalam air pantai.....huhuhuu.....


Selepas satu jam berada kat situ ..abang ammar pun dah dua tiga kali turun naik kat pantai mandi ...tiba la masa untuk balik ... Keseluruhan perjalanan ke island hoping pergi dan balik mengambil masa 4 jam...terus balik ke bilik...akak kereta iswara juga yang hantar...hihihi


selamat tinggal pulau beras basah...


berselera makan ayam


Pukul 3 lebih jalan-jalan cari makan pula...ada kedai McD yang terletak di hadapan hotel...ammar nak masuk kat situ , nak makan ayam katanya...lepas siap makan ...pergi ke Underwater world jap, yang terletak kat hadapan hotel...tiket masuk kami dah beli dengan agen harga Rm25/seorang, ammar tak kene tiket lagi bawah 3 tahun mengikut pandangan agen yg keluarkn tiket..hihi...kalau beli di kaunter Rm28/seorang..kanak-kanak 3-12 tahun Rm18/seorang .  



 tengok burung kakak tua

terowong aquarium

Masa abang ammar kat dalam tu..punya la suka dapat tengok ikan...berlari-lari sampai tak terkejar ..... mulut plak banyak asyik berbunyi...sampaikan ada pasangan muda ambil dukung untuk bergambar dengannya...baru diam tersipu-sipu malu...


tengok ikan

budak bersama penguin

ikan pari

pemandangan hotel landcons dari kedai

Lepas habis menjelajah kat  underwater world...kami masuk pula pusat  beli belah kat tepi underwater world untuk beli coklat dan apa yang patut......kat situ rasanya harga murah sikit dari pekan kuah......kali ni bagi kat ummi je pilih coklat kat dalam..aku tunggu kat luar sambil pangku ammar yang dah tertidur...lepas penat berlari...huhuhu



 Lepas ummi siap borong coklat...kami ke pekan kuah sekejap, tempeh tiket feri untuk balik esok.....hari pun dah semakin petang...ummi nak makan laksa penang sekali lagi...kali nie singgah try kat tepi pagar airport....nama kedai laksa power... ramai orang makan kat situu... sambil makan  sambil tengok matahari terbenam... 
  masa nak balik...keluar pelangi yang kelihatan seperti pintu gerbang...mungkin bumi langkawi ingin  mengucapkan selamat jalan kepada kami....sebab esok dah nak balik hihii



badmood baru bagun tidur
matahari semakin berlabuh menanda hari dah nak malam


          


pelangi petang



view dari hotel, depannya McD, kat belakangnya hotel Casa Fina

Sebelah malam ummi dah tak larat nak keluar...aku keluar dengan abang ammar jalan-jalan sekitar pasar malam kat cenang..tu pun sebab abg amar dok ajak keluar.......singgah dua tiga kedai yang jual baju..tengok baju banyak pla yang lawa2...Tanya abg ammar, 'nak baju tak?...dia cakap; tak nak..ummi dah beli banyak ..ammar nak jalan-jalan je....' hihihii tepati janji dia..sebab sebelum keluar..memang dia ada cakap nak jalan-jalan je..lagipun memang ummi dah borong siap2 baju utk dia dan sepupu2 ....eemmm keadaan malam ni tak berapa  ramai orang , agak sunyi mungkin sebab orang dah balik kampong untuk mengundi...lepas jalan-jalan balik bilik untuk tidur...


last posing sebelum balik ke bilik ...



bersambung ke 4H3M @ Pulau Langkawi Part 1
                          4H3M @Pulau Langkawi Part 2
                        4H3M @ Pulau Langkawi Part 4



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png