expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Jumaat, 3 Mei 2013

4H3M @Pulau Langkawi Part 2


Hari kedua : 2/5/2013 Khamis

Lokasi : Cable Car , Gamat Nusantara dan  Kota Mahsuri



 Sebelah pagi selepas sarapan pergi Oriental Village  berdekatan dengan telaga tujuh.......ajatnya nak bawa ammar naik kereta kabel, masa mari dulu ammar kecik lagi..tapi masa otw hujan renyai-renyai..orang cakap kalau hujan kereta kabel tak beroperasi...Alhamdulillah masa sampai hujan dah berhenti, cuaca pun dah cerah...

Beratur beli tiket dulu...Tiket kereta kabel Rm15 dewasa dan Rm10 kanak-kanak....kalau tak de mykad Rm30 dewasa Rm20 kanak-kanak.... beratur  tunggu turn untuk naik kali nie tak lama ...sebab orang tak ramai sangat....

berkabussss...


mendaki ke puncak

mood berlari ..



view dari ketinggian 700 meter paras laut..kabus baru beredar....
berehat sekejap...kali nie dapat tengok pemandangan kat bawah..Alhamdulillah

meninjau laluan kapal



ammar mengamati keindahan alam



 tengok air terjun 7 tingkat
Lepas turun terus pergi ke pekan kuah, sebab dah janji nga owner kereta nak hantar pukul 12 tghri..masa perjalanan lebih kurang 40 minit .....lepas serah kunci kereta..terus pergi cari kaunter mandaq travel yang terletak area orang jual tiket feri...tunggu surat utk check in hotel dan kereta dari pihak mandaq....agak lama  tunggu sebab tak bagitahu awal-awal masa nak ambil kereta...ok la kesilapan aku juga...lagi pun diaorang bagi kereta wira se walaupun pakej saga aerobek...agak berbaloi dengan pakej yang di ambil...


tunggu owner kereta..


Lepas dapat kereta isi minyak 20 inggit utk 3 hari ...hihi terus sambung perjalanan ...singgah dulu di kedai gamat Nusantara...kat sini banyak ummi borong minyak gamat utk bawa balik ... hihihi..


minyak gamat utk setahun..hihi



tempat masak gamat
koleksi minyak gamat


ammar dah pilih untuk ummi
Lepas tu singgah di Kota mahsuri..harga tiket nak masuk pun dah  naik...kat dalam ada kerja-kerja ubahsuai yang sedang berjalan....masuk sekejap je pusing-pusing....sebab ammar dok ajak keluar nak tengok ikan kat luar...lepas tu pergi ke gerai jualan kat tepi kota mahsuri...kat situ ada jual baju-baju dan kain batik , ada harga 18 ringgit satu..ada 15 ringgit satu, mok  ammar kirim kain batik ...ummi borong kain batik pula ...


harga tiket


replika rumah Sri Mawat

ralik tengok ikan ...

kain batik
Hari dah semakin petang, otw balik ..singgah bergambar dulu di tempat kawasan kapal mewah  berlabuh...kat sini ammar dah tak nak jalan...tak larat katanya...lepas tu singgah makan laksa penang di tepi pantai sambil menunggu senja berlabuh....



hadapan kompleks kastam


penat hilang bila dapat bermain dengan ikan batu ...hihihi


laksa peneng

Sebelah malam jalan-jalan di sekitar pantai cenang, sambil cari kedai makan...dari hujung ke hujung berjalan....last-last pilih gerai dekat dengan hotel...masakannya boleh tahan .... kalau datang lain kali mungkin boleh pilih kedai tu lagi...


badmood penat berjalan..nak minum air jee

sotong celup tepung ummi cakap sedap..

bersambung ke 4H3M @ Pulau Langkawi part 3
                         4H3M @ Pulau Langkawi Part 1
                         4H3M @ Pulau Langkawi Part 4
                         






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png