expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ahad, 27 Oktober 2013

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin...TQ Allah


23 Oktober 2013  hari rabu, 

11.30 malam sedang menyiapkan tempahan  di bantu umi , malam ni ammar
dah tak merenggek macam malam-malam sebelumnya...tak nak bagi umi tolong abi buat bahulu , nak beriba dan di peluk jee dengan umi......masa nie juga umi ada mengadu pinggan sakit sekejap-sekejap.... due bersalin 2 Nov ada seminggu lagi  ikut tarikh scan, ...tapi masa abang ammar dlu awal seminggu....sabar umi nak siapkan tempahan bahulu duluuu...hihihi umi tak dapat tolong sampai habis ...dia masuk tidur dulu dengan ammar...

24 Oktober 2013 hari khamis,

2.00 pagi ...umi kejutkan bagitahu pinggan sakit ....aku tanya nak pergi hospital .. umi tak nak pergi lagi ..o.k sambung tidur...

4.30 pagi.. ummi kejutkan sekali lagi....ummi mengadu pinggan makin kuat sakit.....tapi ummi taknak pergi hospital lagi sebab nak tunggu sehingga masuk subuh...masa tu dah 5 minit sekali umi sakit.. 

6.15pagi siap-siap  untuk hantar ummi ke hospital...masa nak turun cari umi pula tak de..rupanya kat dapur....sempat lagi dia basuh pinggan mangkuk dalam sink.....lepas siap basuh pinggan baru keluar , hantar ammar dulu ke rumah pengasuh...masa otw hujan rintik-rintik...jalan kat hadapan giant dah mula jem...kalau lewat sikit confirm jem teruk....umi pengadu perut semakin sakit...masa ni baru panik sebab tengok muka umi menahan kesakitan....

7.00pagi - sampai dewan bersalin hospital serdang...umi daftar dulu semantara aku parking kereta..masa sampai di lobi dewan bersalin tengok umi dah masuk untuk check up .aku tunggu kat lobi..

7.20pagi - umi dah masuk ke bilik bersalin, misi panggil untuk temankan ummi...1st temankan umi,  masa ammar dulu tak sempat balik kg ammar dah keluar...masa ni baru merasai dan melihat seorang ibu menahan kesakitan untuk bersalin....tergambar macam mana ibuku dulu masa melahirkan aku...besarnya pengorbanan seorang ibu.....   

7.27pagi - Alhamdulillah baby boy telah selamat keluar secara normal seberat 2.4kg.....aku minta izin dengan misi untuk azan dan iqamah....Allahuakbar..Allahuakbar....

8.00pagi balik rumah untuk ambil barang-barang kelengkapan dan bawa balik plasenta..umi dan baby masih berada di bilik bersalin....untuk naik ke wad katil masih tiada kosong .      

4.30petang - umi dan baby dah naik ke wad ...dan dapat keluar ke esokannya
.



                                             




sebelah petang tanam plasenta di bantu en hamizi yang menerangkan cara untuk membasuh dan menanam plasenta...terima kasih  di ucapkan ....

25 Oktober 2013 hari jumaat - selepas solat jumaat ingat nak hantar ammar ke rumah pengasuh ...tapi ammar tak nak ...dia nak pergi ambil adik juga katanya... masalahnya hospital tak benarkan kanak-kanak untuk naik ke wad .... pada masa yang sama  mujur kakak yang keje misi di hospital sg buluh  telefon cakap nak datang tengok baby ... tunggu dia datang dulu .
Selepas semua dokumen di isi untuk pendaftaran dan baby berkeadaan baik  , discaj  dari hospital lebih kurang pukul 6.30 petang ...dan selamat tiba di rumah .... Alhamdulillah ..

Nama baby masa ni masih belum ada...hari ke 7 baru dapat confirm nama...hihihi

Doakan semoga menjadi anak yang soleh berjaya di dunia dan akhirat..aminn...





peace abg ammar dah ada adik ...



abang ammar sayang adikk muuuuuuaahhh

2 ulasan:

  1. ammar suka ya dapat adik. dapat kawan la dia. hehe..ada geng.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah , suka diaa...ada kwn dia dtg kt umah ...siap sound lagi "jgn kacau adik abg ammar" ....hihihi

      Padam

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png