expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, 8 Disember 2015

Hari Ke Dua @ Samosir island ke Berastagi 2014


9/12/2014 hari ke dua di danau toba, sarapan dulu...sebelum ke Pulau Samosir yang menempatkan makam raja batak, dan perkampungan kaum batak ... turun jalan kaki je dari cottage ke jeti untuk naik ferri...





view dari cottage



Masa atas ferry sepanjang perjalanan driver pasang lagu dandut tak henti-henti...siap ada karaoke...sebelum bertolak ada budak-budak tempatan nyanyi sambil tepuk tangan ...  rupanya lepas siap nyanyi ada upah...hihi

.




jeti perkampungan kaum batak



pak supir mas rudy 


istana Raja batak yang kekal asli 
Horass...horasss..horasss..

masa kat perkampungan kaum batak, di persembahkan tarian perang kaum batak... melawat istana raja batak, batak ada 4 kaum, hanya satu kaum je setengahnya islam...tak ingat dah nama yang di ceritakan pak rudy...

Lepas pusing-pusing di pulau samosir, balik ke jeti...



selendang yang di pakai raja batak sebelum pergi berperang





tugu mercu tanda kaum batak








view danau toba 


balik dari pulau samosir , singgah makan tengahari di rumah makan Nikmat, kedai ni pun masakan minang...kena dengan selera ... hihi sampai jer semua dah terhidang ..tunggu ngap..




parabola besar bumbung

bas di danau toba






Lepas makan terus bertolak ke berastagi...dalam perjalanan singgah di bukit unta ikut kata pak rudy...bukit tu macam untu tengah duduk..


bukit unta



 Laluan sempit bas muat2 jer kalau berselisih..tengok perkampungan batak mercu tanda cicak ...binaan kubur lagi besar dari rumah...setiap kubur atas tanah peribadi... pak rudy cerita ..kubur di buat atas tanah sendiri sebab tak nak anak cucu jual tanah pusaka...

dalam perjalanan singgah di restoran simarjunjung...restoran nie menghidangkan tea panas dan femes dengan air tea halia ... suhu kat sini sejuk..








dari restoran simarjunjung pergi melawat air terjun si piso-piso...bergambar dari atas jer...nak turun ke kaki air terjun jauh sangat...posing dulu kat sini..








sebelah petang sampai di pekan koboi berastagi,....suhu sejuk  suasana macam tanah tinggi cameron...
pekena jagung rebus panas-panas ..perh memang terbaik...

bersiar-siar dengan kuda dalam pekan berastagi , sekali pusing 20000 rupiah...jalan-jalan di pasar sebelum ke hotel..




chek in di hotel Green Garden, makan malam kat sini best...tak cukup plak rasa..lepas makan balik ke bilik..nak keluar hujan...lagi pun suhu sejuk sedap tidur...hihi





3 ulasan:

  1. Seronoknya make angin En.mahmud n family

    BalasPadam
    Balasan
    1. ajok la ise g derak ... ibu sya..hihi ni crta thn lepas...bru up ..hiii

      Padam
  2. Seronoknya make angin En.mahmud n family

    BalasPadam

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png