expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, 8 Disember 2015

Hari Pertama @ Lake Toba MEDAN 2014



THROWBACK Travel MEDAN 
8 / 12 / 2014 
Esok Genap setahun bercuti ke Medan ... balik dari medan kampung di landa BAH Kuning ...
masa tu mood dah lari nak update... cukup setahun dah baru rasa  nak update untuk catatan perjalanan dan kenangan .... 

Kali nie kami guna agen pelancongan Fantasy Holidys untuk memudahkan perjalanan di sana...trip kali nie 4 hari 3 malam .

Pagi 8/12/15 pukul 5.00 pagi bertolak dari rumah ke putrajaya sentral , ambil tiket ERL ke KLIA 2 , sebelah pagi pun orang dah ramai....parking di putrajaya sentral rm4 sehari ... anak-anak masa nie dah bangun ..teruja nak g jalan-jalan.....naik kereta api..









sampai di KLIA 2 ngam pukul 6.30pagi ... solat subuh dulu sementara daftar masuk ...sarapan dulu sebelum naik flight ... pukul 8 lebih flight bertolak ke medan ...sampai di medan pukul 9 ...rupanya dekat jer dalam 45 minit perjalanan .... uncle sebelah nak makan nasi lemak tak sempat habis...hihi...sebelum sampai premugari bagi pas masuk indon untuk di isi ...





 Cuaca di medan masa tiba hari tu baru lepas hujan... masa dalam penerbangan takut rasa sebab flight masuk dalam awam hitam ..pilot announce cuaca tak elok.... nasib baik tak lama...berdebar la jugak...hihihi
dapat cecah kaki di airport Kuala Namu lega rasa.....



Keluar pintu Airport kuala Namu , wakil dari syarikat Fantasy Holiday dah siap tunggu dengan banner menjemput Mrs Nik Nur Asyikin & Family !!! tq cikchik sebab tolong booking dan arrange .. nama pak supir Mr Rudi ... itenerary hari pertama terus ke tasik danau toba . jam di sana satu jam awal dari malaysia ..


posing depan airport kuala namu
Pak Rudy terus bawa kami menuju ke lake toba, singgah sekejap kedai runcit tepi jalan beli air dengan jajang untuk alas perut...tertengok sign board ...kat situ ada juga daerah Serdang...


taxi roda tiga
Dua jam perjalanan pak rudy singgah di rumah makan simpang tiga ...masakan minang...
masakan kat restoran nie pun sedap...sampai jer..terus makanan di hidang...tak tunggu lama..
siap makan posing sekejap terus sambung perjalanan ..











perjalanan dari airport ke perapat lake toba sejauh 192 km jer...tapi ambil masa empat jam  perjalanan .... jalan kat sana kecil lalu macam jalan perumahan .... ada orang tengah repair kereta or lori tengah jalan tanpa signboard atau apa2 kon...

cara pemanduan pun agak gelojoh kat sini..kereta dari depan dah dekat pun...boleh lagi  potong...respectnya yang dari depan tak marah...juz bagi laluan ... honn memang selalu guna...pin..pon..pin ..ponn...hihi


tapi kereta yang kami naik..tak de la takut sangat..sebab pak rudy bawa ook...tak terburu-buru...dia cerita untuk lulus jadi pemandu pelacong salah satu syarat kene bawa kereta bagi penumpang tak muntah...kalau ada yang muntah di kira gagal..





pak rudy singgah kedai kacang dulu...nampak macam tempat persinggahan wajib ...sebab yang naik bas pun akan singgah dulu kat sini.
masuk bandar orang batak..

Alhamdulillah kami selamat sampai di perapat danau toba , nak sampai tu lalu celah-celah bukit macam laluan cameron highland tapi yang nie rasanya lagi kecil , pak rudy ada cerita tentang kisah terjadinya danau toba..tapi dah lupa ..kena google balik sebab cerita sama jer hihi.. .

ohye masa nak sampai tu nampak pak rudy dah ngatuk mata dia pun merah...perh ingat nak minta bawa sendiri jer...huhu...nasib baik dah tak jauh...tengok2 dah sampai....




chek in rehat dulu kat bilik...masa nie pukul 3 petang..

view depan bilik...

lepas asar kami keluar jalan2 tengok tasik danau toba sambil posing .....tak lama lepas tu hujan turun lebat.. nasib baik dah sampai kat bilik..














Pukul 7.00 malam pak rudy dah atur dinner untuk kami...kali nie tak berapa kena dengan selera ...tapi licin laa jugak ...hihi lepas makan balik rehat kat bilik...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png