expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Jumaat, 13 April 2012

Percutian Ke Bumi Borneo/ Kinabalu Park,Ranau,Kundasan part 2

HARI KEDUA, 7 April 2012 (SABTU)


                                    


Hari kedua , selepas breakfast, kitaorang bersiap menuju ke gunung kinabalu park, jarak dari kota kinabalu ke kinabalu park lebih kurang 95km, tapi kali nie kitaorang set GPS ke kota belud dulu sebab nak konvoi dengan press bersama kakaknya , jadi jarak bertambah 170km . Sambil menikmati perjalanan yang menghijau perjalanan jauh tidak berapa terasa .



Semasa perjalanan, singgah berhenti dulu di tempat jual kraftagan tepi jalan , member dari changlung beli set pemanah dan supit untuk gantung kat dinding, dia cakap murah kalau cmron highland 80ringgit orang asli jual, kat sni rm20 ringgt je. tapi dia takut tak lepas nak bawak naik flight sebab ada besi . last2 beli juga. hehe .. press beli aiskrim jamu kat anak2, abe Raa settelkn akil buang air besar, kaum ibu merayau shopping..aku jaga kereta..hihi

puncak sebelah kiri

Dari jauh dah nampak gunung Kinabalu..parking tepi jalan dulu untuk ambik shoot yg menarik skit ..sampai kat taman kinabalu bayaran masuk rm3/seorang , terus ke pintu gerbang pendakian. tapi sampai cuaca dah berkabus plak..kat situ banyak tupai yang jinak2..lama skit kat situ layan hero2 dok acah bagi makan  tupai.  


three warriors Alif, Ammar dan Akil

posing nga makwe


tupai jinak mungkin dah biasa dengan kehadiran org
check point pendakian



lepas tu kitaorang bertolak menuju poring, melalui kundasan singgah makan tengah hari dulu dan solat kat masjid jamek daerah kundasan sambil mandikan anak2 yang dah lenguh seharian dok atas kereta, airnya sejuk macam kat cmron highland. cuaca pun agak dingin mendamaikan...

santai kat masjid dulu..Akid Akil dn Ammar

pemandangan di kundasan cuaca agak dingin

Semua dah settel, kitaorang sambung lagi perjalanan ke poring hot spring, jarak dari kundasan 34km , jalan bengkang bekok , naik dan turun bukit , sampai kat hot spring anak2 semua dah tidur kepenatan. Kat situ kitaorang sampai pkul 5.30 petang. bayaran masuk 3 ringgit seorang .tempat tu di buka sehingga 6.30 ptg    


pikul kamera geng changlung , dukun anak abe Raa, jersi klate press,

air lata poring

tempat mandi
posing dulu
6.30 petang hari dah gelap balik terus ke KK, sampai KK pukul 9.15 malam,  selepas melalui jalan benkang bengkok, turun naik bukit dalam keadaan hujan . Mujur ada abe raa drive pro. sampai kk, kitaorang balik hotel tapi tak masuk bilik, cuma singgah minum kat kedai tepi hotel, sebab ada perancagan sambung jalan-jalan di pasar malam philipine plak...



muka anak nga bapa saling kepenatan
.. walaupun dah penat, tapi semua masih bersemangat,  bila sampai kat pasar malam, kaum ibu pusing sakan plak...kaum bpa laa terpaksa mendukun anak, bagi peluang diaorang shopping..tunggu punye tunggu dah pukul 11.00 malam ,
mutiara air tawar , air masin lain harga
 lepas tu kita orang pergi makan di tanjung aru tepi pantai, berdekatan dengan hotel je, harga makanan kat situ agak mahal..lepas makan terus balik ke bilik dan tidurr ..sambung hari ke tiga pula...





minum dulu agak2 xcukup tambah lagi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png