expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, 27 November 2012

MAHA 2012 Di MAEPS SERDANG


 Maha 2012 telah di adakan bermula 23 Nov sehingga 2 Dis 2012 bertempat di tapak Maeps Serdang .
Hari sabtu lepas sempat jalan-jalan kat sini ,  lagipun dekat je dengan rumah lebih kurang 7km je...pergi ke sana lps azan zhor..cuaca memang panas terik..sampai-sampai jalan nak masuk parking dah jem ..tapi rasanya tidak teruk lg kot...parking pun tak berapa penuh lagi..kalau tak orang parking kereta sampai di bahu jln SKVE ..

pintu masuk
Untuk parking Rm3  sekali masuk perlu bayar masa nak keluar nanti ..Sampai je kami terus ke gerai jualan hasil pertanian dan juga makanan .  Baru lalu gerai pertama ummi dah singgah beli nangka madu , harganya Rm5 sepeket . durian musang king Rm20 3 peket..tpi 1 peket terkena yg tawar masa ummi pilih...adakah dia campur dgn durian jnis biasa? opssss usnu zonnn..mungkin peket tu kena panas lama sangat tu sebab tawar hihi

belimbing madu

nangka madu

durian musang king
 Lepas pusing-pusing tempat gerai , pergi pula ke pusat pameran ternakan haiwan. tempat ni mengadakan demo cara susu lembu di perah menggunakan alat perahan, dan juga susu lembu di proses menjadi produk2 yg lain... , kawasan ni juga mempamerkan lembu-lembu kacukan yang sangat besar dan juga kambing kacukan . Masa lalu kat sini bertembung dengan menteri asas tani yb noh omar yang datang melawat ..orang sekeliling tak ambil port sangat kedatangan yb menteri.... mungkin orang tak perasan kehadirannya kot..hihi

Menteri Pertanian

lembu kacukan dari bachok kelantan

ke tempat pameran terankan

ammar dok usha belon dari jauh, terliur la tuu.. belon rm7 satu ..huhu
 Kat area ternakan ada gerai menjual daging kambing bakar dari ladang,apa lagi try lamb shank RM15 sebungkus hihi, .. Kami makan kat wakaf yang di sediakan ,sambil makan  sambil rehat berhenti penat..punye la luas kawasan..nampknya makin ramai orang yang datang.


lamb shank

dah dapat apa yg mahu
Lepas berhenti rehat, sambung ronda-ronda kawasan lagi...tempat pameran jentera kami tak masuk tengok, tak menarik perhatian sebab jentera berat je ada..singgah di pameran ternakan hidup pula, kat sini ada jual berbagai jenis ayam.dan kambing dan binatang2 lain....ada gak tempat bagi makan arnab..ammar pun join sama dgn ummi suap arnab makan...ammar dah biasa tak de takut sangat...kat umah tok bah ammar selalu bagi mkn arnab kalau blk kg..


ammar dah biasa bg mkn arnab..kat umah tok bah pn ada arnab..

 posing nga abi good2 je ammar hihi


hadapan dewan pameran burung walit
~masa posing nga ummi nya buat muka hodoh plak hihi~
dalam dok pusing-pusing ternampak tempat jual pokok dalam polybeg...alang2 datang beli la juga pokok daun kari dengan pokok limau nipis buat tanam belakang rumah..oh ye lagi pun masa ummi beratur beli lamb shank aku di promo di gerai UTM yang menjual baja untuk semua jenis tanaman..2kg Rm10 terrrbeli..hihihi

Ummi pun dah ajak balik...pukul 3 lebih kami balik ...Tangan kanan kiri dah penuh ..nak bimbit ke parking bknnya dekat tambah plak cuaca panas huhu amat memenatkan.......masa nak keluar , kereta yang nak masuk parking dah jem sampai susur lebuhraya skve dah...huhu


pengunjung yg ke 856



sambungan ;

semalam g skli lg kat cinie ...pusing-pusing tgk lampu jeee...
sampai rumah blk dari opis....tak sempat lgi rehat, ammar dah ajak main bola ... kalau tak layan dia main...dia akan paksa juga main sampai kite pnat dgr dia paksa dari pnat main nga dia..hihi...bila dh layan main nga dia..tak nak rehat plak si ammar nie....apa lgi plan B jom kuar jln2....jam pkul 9 mlm ..Maha buka lgi...g ke sena sekali lgi....


pintu masuk dari hospital serdang

Sampai kat sana org dah rmai balik..pusing-pusing kat dalam tu, punya la luas kawasan dia......lps tu terus g parking kat kawasan gerai jualan tepi perhentian bus kat dalam tu jgk..tak perlu jalan jauh ... ammar bila dapat jln2 tak berhenti berlari...banyak dah gerai yang dah tutup..tapi sempat juga beli durian..2,3 biji...
ammar sentiasa berlari.



gerai pokok bunga

JAm dah pukul 10 lebih sebelum balik beli burger oblong dgn air,  buat bekal makan dalam kereta.....ammar pun nampak dah penat ....misi selesai ...hihi

ummi beli air sblm balik

durian terbaikkk..nyum nyumm

2 ulasan:

  1. menarik..selalu baca citer org gi sana..sendiri x penah pegi.huhu

    mesti byk sample makanan percuma yg boleh di try

    BalasPadam
  2. pegi saje2 je kak...tgk rmai org ke snaa..tu singgah jg..tp klau nk pgi ..baik sblah ptg..tghri pnas sngt sbb knal bjln jauh dri tmpt parking

    BalasPadam

http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png